The Nigerian Civil Defence Recruitment Past Questions and Answers (Grab your copy now)

Are you looking for Civil defence past questions and possible answers? If you’re currently on this page, then you must have already applied for the Civil defence job and getting prepared for the upcoming aptitude test.

RECOMMENDED CIVIL DEFENSE RECRUITMENT FOR YOU:

What we have here is a collection of past test questions and authenticated answers for the Nigerian Security and Civil Defence Corps (NSCDC) Service from past and previous years all put together.

Image result for CIVIL DEfence WEBSITE

This standard past questions and answers collection is solely meant for individuals sitting for the recruitment examination into various positions of the Nigerian Security and Civil Defence Corps (NSCDC).

The past question material is recent, updated and useful to all applicant as it comprises of all questions asked in the past Nigerian Security and Civil Defence Corps (NSCDC) recruitment exercise.

 

This PDF material past question is not just like any regular past question, but complemented with answers too.

DOWNLOAD CIVIL DEFENCE PAST QUESTION HERE

The past question is being divided into three basic components which are:

  • Mathematics
  • English Language
  • General knowledge.


Sample Civil Defence Exercise Questions

Here are Few Questions to expect;

What is Civil Defence / What do we do?

  1. Civil Defence is a volunteer-based emergency response organization. Civil Defence supports the frontline emergency services, e.g. in dealing with severe weather or searching for missing people. We also carry out community support activities, e.g. providing first aid cover at both local and national events.
    Civil Defence operates at national level under the Department of Defence. Services, such as, Casualty, Rescue, Auxiliary Fire, Welfare, Monitoring and Communications, are delivered locally through Local Authorities. Each Local Authority has a Civil Defence Officer who oversees the organising and recruitment of volunteers. The Civil Defence Officer acts as the link between the volunteer, community, local authority and the organisation nationally.
  2. How to join Civil Defence?
    To join the Civil Defence organisation please contact the Civil Defence Officer in your local authority area. Contact details for all Civil Defence Officers are available on the Home Page under How to Join 
    or by clicking on this link. All new members must complete an enrolment form and undergo Garda vetting.
  3. What is the minimum age limit for membership of Civil Defence?
    A person joining Civil Defence must be 18 years of age on the date of Enrolment.
  4. What skills do I need to join?/What training/services are available?
    Civil Defence offer members the opportunity to train in a variety of skills and to learn new techniques that will not only assist your local community in the event of an emergency but will also enhance your own personal development. Centrally run training courses, which run from January to May and again from September to December, are offered in the following areas:
    Casualty Service – Civil Defence provides pre-hospital training and certification from Responder to Practitioner levels. All training is delivered by experienced instructors and is certified to national standards.
    Rescue Service – training in urban rescue, open country search for missing persons and water based search and recovery.
    Auxiliary Fire Service – training in certain areas of fire fighting such as pump and ladder drills. Pumping floodwaters and supplying water and emergency supports to the community.
    Monitoring Service – training in the measurement of background radiation at specified locations throughout the country through the use of Graetz Meters. The Service also collects samples of water, milk, meat, vegetables etc throughout the country for laboratory testing by the EPA in order to give a nationwide picture of radiation spread.
    Welfare Service – training in aftercare for disaster victims. Training in food preparation is carried out in accordance with HACCP standards.
    Communications – training in VHF, UHF, TETRA and marine VHF radio operations and procedures including the familiarisation and correct use of all items of radio equipment operated by Civil Defence.
  5. How much time do I have to give?
    Volunteers normally attend for training for about two hours per week. After completing initial training, they are expected to make themselves available for duties such as providing first-aid cover at community events. Volunteers may also be called on at short notice to e.g. search for missing people.
  6. Who can call out a Civil Defence team?
    Civil Defence responds to emergency calls for assistance from the Gardaí, Fire Service, HSE, Local Authorities, Irish Coastguard and Government Departments. Civil Defence is not a 999 service and does not e.g. assist with missing person searches unless requested by the Gardai.

1. The NSCDC College of Peace and Disaster management is in which state?

A. Lagos

B. FCT

C. Katsina

D. Kaduna

2. The NSCDC is statutorily empowered by Act. No. 2 of

A. 1960

B. 2003

C. 1999

D. 1963

3. The NSCDC was formally known as

A. Lagos Civil Defence Committee

B. Nigerian Blue Army

C. Federal Defence Corps

D. Defence and Protection Corps of Nigeria

4. Which president signed into law the statutory backing of the NSCDC?

A. Yakubu Gowon

B. Shehu Shagari

C. Olusegun Obasanjo

D. Muhammadu Buhari

5. When was the first military coup carried out in Nigeria?

A. 1966

B. 1965

C. 1967

D. 2968

6. How many local Government do we have in Nigeria?

A. 778

B. 775

C. 774

D. 776

7. Who is the first Nigerian president?

A. Dr Nnamdi Azikiwe

B. Abubakar Tafa Balewa

C. Obafemi Awolowo

D. Alhmadu Bello

8. Which country’s flag is called the Union Jack?

A. France

B. Germany

C. Great Britain

D. Israel

9. What is the largest continent in the world?

A. Africa

B. America

C. Australia

D. Asia

10. What does the white colour in Nigerian flag stand for?

A. Peace’

B. Dignity

C. Strength

D. Fertility.

Latest Nigerian Current Affairs

1. The parliament of Nigeria is called ________

(A) House of Representative
(B) Senate
(C) State house of Assembly
(D) National Assembly

Answer: D

2. Democracy day is celebrated in Nigeria on———

(A) Oct 1
(B) Jan 12
(C) May 29
(D) June 12

Answer: D (It was recently changed)

3. How many members make up the house of representative in Nigeria?

(A) 280
(B) 774
(C) 360
(D) 359

Answer: C

4. How many members make up senate in the upper arm of the national assembly?

(A) 100
(B) 108
(C) 109
(D) 110

Answer: C

5. Nigeria is divided into how many geopolitical zone?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer: B

6. Nigeria flag was created by——————-

A. Mr Aina Onabolu
B. Prof Wole Soyinka
C. Taiwo Akinkumi
D. Ben Odiase

Answer: C

7. How many local governments do we have in Nigeria?

A. 744
B. 774
C. 747
D. 784

Answer: B

8. Who was the first military head of state?

A. Gen. Muritala Muhammed
B. Gen. Ibrahim Babangida
C. Gen. Aguiyi  Ironsi
D. Gen. Idiagbon

Answer: C

9. Who stopped the killing of twins in calabar?

A. Henry Townsend
B. Herbert Marculey
C. Mongo Park
D.Mary Slessor

Answer: D

10. Nigeria became a republic in what year?

A. May 29, 199
B.Jan 15, 1966
C. Oct 1, 1960
D. Oct 1, 1963

Answer: D

11. Economic Community of West African States ECOWAS. was established in what year?

A. May 1975
B. May 1963
C. May 1966
D. May 2000

Answer: A

12. Which state is referred to as “The Sunshine State”

A. Ekiti state
B. Ondo State
C. Jigawa state
D. Oyo state

Answer: B

13. The Nigeria flag was designed by Taiwo Akinkunmi in what year?

A. 1957
B. 1959
C. 1960
D. 1963

Answer: B

14. The amalgamation of the northern and southern protectorates and the colony of Lagos was in what year?

A. 1959 B. 1914 C. 1963 D. 1960

Answer: B

15. Nigeria celebrated her last centenary anniversary in what year?

A. 2000 B. 2014 C. 2020 D. 1990

Answer: B

16. Who is the current minister of Education in Nigeria?

A. Prof Rukkayat Rufai B. Adamu Adamu C. Prof Adedapo Afolabi D. Prof. Wole Soyinka

Answer: B

17. The state with the least number of local government in Nigeria is——————

A. Zamfara B. Lagos C. Bayelsa D. Anambra

Answer: C

18. Who is the current Senate President in Nigeria?

A. Yakubu Dogara
B. Bukola Saraki
C. Tukur Buratai
D. Oshiomole

Answer: B

19. Who is the current House of Rep in Nigeria?

A. Yakubu Dogara
B. Bukola Saraki
C. Tukur Buratai
D. Oshiomole

Answer: A

20. Which state is referred to as “Centre of Excellence?”

A. Ekiti state
B. Ondo State
C. Lagos state
D. Oyo state

Answer: C

21. Which state is referred to as “The Gateway state”

A. Ekiti state
B. Ogun State
C. Jigawa state
D. Oyo state

Answer: B

22. The current minister of petroleum is —————-

A. President Muhammodu Buhari
B. Amaechi
C. Aisha Alhassan
D. Babatunde Fashola

Answer: A

23. The first coup carried out in Nigeria was in what year?

A. 1996
B. 1966
C. 1967
D. 1973

Answer: B

24. Nigeria civil war started in what year?

A. 1967
B. 1970
C. 1966
D. 1985

Answer: A

25. The Aba Women Riot took place in what year?

A. 1975
B. 1929
C. 2001
D. 1939

Answer: B

Part 2 of NIGERIAN CURRENT AFFAIRS (UPDATED SECTION)

26. Who is the current INEC Chairman?   Mahmood Yakubu

27. Who is current Chief of Army Staff? Gen. Tukur Yusuf Buratai

28. Who discovered River Niger?  Mungo Park

29. Who coined the name “Nigeria”? Flora Luggard

30. The first trade in Nigeria was held in what year? 1953

31. The highest mountain in Africa is? Mt Kilimanjaro in Tanzania

32. The Largest River in the World is? Mississippi

33. The largest city in the world is? New York

34. Coldest country in the world is? Russia

35. The largest River in Nigeria is? River Niger

36. The United Nations was founded in what year? 1945

37. ECOWAS was founded in what year? 1975

38. The largest city in West Africa is? Ibadan

39. The twin towers ( World Trade Centre ) was bombed in what year? Sept 11, 2001 by Osama Bin Laden Terrorist group

40. The league of Nations was founded in what year? 1920

41. Central Bank of Nigeria was established in what year? 1959

42. The smallest continent in the world is? Australia

43. The First World War started in what year? 1914

44. The First World War ended in what year? 1919

45. The least populated country in the world is? Vatican city

46. Who hosted the 2010 FIFA World Cup? South Africa

47. Nigeria is divided into how many geo-political zones? 6

48. The most populated country in the world is? China

49. The largest Island in the world is? Greenland

50. The Eifel’s Tower is located in what country? France

51. Eifel’s Tower was built in what year? 1889 by Gustave

52. The Nigerian to win a Nobel Laureate is? Prof. Wole Soyinka

53. N.Y.S.C was established in what year? 1973

54. Nigeria Civil War started and ended in what year? 1967-1970

55. Nigeria changed to use of Naira and kobo in what year? 1973

56. The largest continent in the world is? ASIA

57. The youngest judge in the whole world is John Payton

58. The first military coup carried out in Nigeria was in 1966.

59. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macaulay

60. Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

61.  Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Muhammadu Buhari

62. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

62. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

Answer: Strength

63. Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

64.  While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

65. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

66. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

67. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

68. The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

69. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

70. A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

71.  A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
Answer: a dissolution

72. The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

73. The transfer of authority to local government council is known as
Answer: delegation

74. The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

75. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

76. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers

  • Go to NSCDC recruitment portal at http://www.nscdc.gov.ng
  • Find all accessible jobs and choose the one you want to apply for.
  • Fill the online application form accurately, review it and submit. Then follow all the instructions at the portal for additional clarifications.

How to Download Nigerian Civil Defence Recruitment Past Questions and Answers

The cost of the newly updated NSCDC Past Questions and Answers is 2000.00 naira

COST: 2000

See the payment detail below.

Account Details
Account Name:  JOHNSON JOSEPH
Account Number0043182411
Bank: ACCESS BANK PLC

Electronic Transfers Accepted

After Payment , send the following (1) Email address, (2) depositors name, (3) amount paid (3) Exact Questions Needed and code to 08162534441 on Whatsapp or 08156739977

Delivery Assurance

How are you certain the exact Questions and Answers will be delivered to you  after making  payment.??

Our services is based on honesty and integrity. We are the owners of 247amend.com, so be rest assured you will get what you paid for within minutes! 

StudyandPass Team currently stands out and have been doing business for long, we wont tarnish our image over 2000 to 10,000 , we have been in business since 2010 and have been delivering honest and trusted services to our valued customers via numerous platforms, e.g is via 247amend.com, you can check it out!

Since we started, we have not had any negative comments from our customers, instead all of them are happy with us.

Our past questions and answers are original and from source. So, your money is in the right hand and we promise to deliver it once we confirm your payment.

If you have purchased yours, kindly drop a testimony in the comment box below.

How to Apply
Interested and qualified candidates should:
Click here to Apply

Application Deadline 7th September, 2019.To stay updated on NSCDC recruitment 2019, kindly drop your email in the comment section below and we will keep you updated. Also share this information with others via the share buttons below.

RECOMMENDED JOBS TO ALSO APPLY FOR

 

9 COMMENTS

    • That is not done anywhere sir! Be rest assured that you will get the past questions few minutes after payment confirmation.

      Get in contact with us on WhatsApp with the above listed no.

LEAVE A REPLY

one × 1 =